Moeiteloos mealpreppen met een maaltijdbox

Summary:

We hebben het vaak druk en hebben dan ook lang niet altijd zin om te koken na een dag werken. Het bestellen van een maaltijdbox kan je hiermee helpen, maar zelfs dan kun je nog slimmer en sneller koken. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Mealpreppen

Mealpreppen je hoort er veel over. Terecht, want het kan een uitkomst bieden als je een druk leven hebt. Het idee van mealpreppen is om in één keer voor meerdere dagen van de week te koken. Zo kun je je een dag helemaal uitleven en heb je de rest van de week meer me-time. Je kunt zelf weten in hoeverre je dit doet. Je kunt bijvoorbeeld alleen de warme maaltijd in een keer groot koken of alle maaltijden klaarmaken inclusief tussendoortjes (een goede tip voor een tussendoortje is bananenbrood). Meerdere aanbieders van maaltijdboxen zoals De FamilieboxVeganbox en HelloFresh hebben vaak add-ons beschikbaar met tussendoortjes of gezonde snacks.

Inplannen van recepten

Allereerst helpt het om te weten wat je gaat koken en daarvoor in huis moet hebben. Bij de meeste maaltijdboxen kun je paar weken van tevoren bestellen. Dit is makkelijk als je een paar weken vooruit wilt inplannen, je hoeft er dan niet elke week rekening mee te houden. Je kunt bijvoorbeeld in het weekend een vaste dag hebben om al je maaltijden voor de komende week uit te denken. De basis kun je leggen met jou favoriete maaltijdbox en dan kun je deze aanvullen met recepten naar keuze. Dan hoef je enkel nog maar de boodschappen te halen of te bestellen.

Mealpreppen voor meerdere personen bestellen

Ook kun je voor meer personen bestellen dan die mee-eten, want dan kun je de rest gewoon invriezen. Dit is ideaal als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken. Belangrijk is een warme maaltijd na het koken even te laten af koelen, zodat de vriezer niet van slag raakt en de maaltijd vervolgens zo snel mogelijk probeert in te vriezen. Dit is niet goed voor de versheid. Ook kun je het restant van de maaltijd wanneer het afgekoeld is voor de volgende dag bewaren.

Meerdere maaltijden maken met mealpreppen

Ook kun je meerdere gerechten tegelijk maken en een van de maaltijden invriezen. Dit is vooral handig wanneer een van de gerechten lang moet stoven of in de oven moet, want dan kun je ondertussen de andere maaltijd maken.  Haal de maaltijd de ochtend wanneer je het wil eten uit de vriezen en laat in de koelkast ontdooien. Je kunt de maaltijd in een waterbad opwarmen of even opbakken in de pan. Met sommige maaltijden is dit makkelijker dan met andere. Plaattaart of opgemaakte platbroden zijn hier iets minder geschikt voor, omdat ze hun knapperigheid verliezen. Pasta’s, rijstgerechten, groente en vlees/vleesvervangers zijn hier wel heel geschikt voor.

Voorbereiden in de ochtend

Soepen en stoofvlees kun je ook in de ochtend maken en zachtjes laten pruttelen in een slow cooker. Deze gerechten worden er alleen maar lekkerder van als ze even van tevoren zijn gemaakt, omdat de smaken nog meer intrekken. Bij sommige gerechten kun je ook in de ochtend wat voorbereidend werk te doen. Zo kun je bij oven gerechten de groente alvast snijden, zodat je deze bij thuiskomst alleen nog maar de maaltijd samen hoeft te stellen en het in de oven doen. Bij pasta’s kun je de saus alvast maken ook dit scheelt ‘s avonds weer in tijd.