Waar komen de groenten uit jou maaltijdbox vandaan?

Summary:

Aanbieders van foodboxen bezorgen je maaltijden volledig bij je thuis. Maar waar komen deze producten eigenlijk vandaan? Lees hier waar rekening mee gehouden word bij het inkopen van jou foodbox.

Lokaal

Groenten in de maaltijdboxen komen vaak van lokale boeren en kwekers. Het gaat dan om boeren en kwekers die dichtbij de inpakcentra verkopen. Dit komt omdat het transport voor de groenten zo niet ver is. Hierdoor zijn de groenten in de maaltijdboxen nog verser te leveren. Andere maaltijdboxen halen de groenten net als de andere ingrediënten van de groothandel. Waar ook naar gekeken word is de prijs en kwaliteit van de producten. Hier zoekt iedere aanbieder van maaltijdboxen zijn eigen balans in. Versh vindt het bijvoorbeeld belangrijk de prijs van de foodbox zo laag mogelijk te houden, terwijl Ekomenu juist 100% biologische foodboxen verkoopt voor een relatief hoge prijs.

Biologisch

Bijna geen enkele maaltijdbox is 100% biologisch. Dit heeft te maken met de prijs/kwaliteit balans waar we eerder naar keken. Veel foodboxen zijn dan ook deels biologisch. Denk hierbij aan bijvoorbeeld HelloFreshFamiliebox of Marley Spoon. Deze houden zeker rekening met biologische producten alleen is lang niet alles biologisch in hun maaltijdboxen.

Versheid

Voor iedere foodbox aanbieder is het belangrijk zijn producten vers te bezorgen bij de consument. De klanten kunnen meerdere gerechten bestellen in de foodboxen en het is dus belangrijk dat ook na de bezorging de producten nog vers blijven voor een langere tijd. Hiervoor gebruiken ze vaak koelelementen.

Seizoensgebonden

Sommige groenten en fruit uit je foodbox zijn seizoensgebonden. Hierdoor zul  je in de winter dus vaker maaltijden tussen de recepten zien met bijvoorbeeld:

– Wortels

– Spinazie

– Koolraap

Terwijl je in de zomer waarschijnlijk wat vaker bijvoorbeeld:

– Andijvie

– Asperge

– Paddenstoelen

Tegen zal komen. Hier word rekening mee gehouden, maar over het algemeen zijn de groenten het hele jaar door te koop. Het heeft vooral invloed op de prijs. Gelukkig zijn er met een product meerdere lekkere recepten te maken!