5 bijzondere ingrediënten in maaltijdboxen

Summary:

Maaltijdboxen hebben als doel een zo gevarieerd mogelijk menu te leveren iedere week. Om dit te verwerkelijken kom je wel eens bijzondere ingrediënten tegen in de maaltijdbox. Lees hier over 5 bijzondere ingrediënten die je niet iedere week op je bord hebt liggen

Bijzondere ingrediënten in maaltijdboxen

Maaltijdboxen proberen zo veel mogelijk te variëren in hun gerechten. In de maaltijdboxen komen dan ook vaak bijzondere ingrediënten voor. We bespreken 5 bijzondere ingrediënten in maaltijdboxen die je waarschijnlijk niet al te vaak eet. Benieuwd naar welke ingrediënten dat zijn? Lees dan gauw verder!

Tempeh

Tempeh is, net zoals tofu, een goede voedzame vleesvervanger. Tempeh is een soort koek gemaakt van gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Indonesië. Je kan tempeh zowel bakken, frituren als stomen. Ook kan je het rauw eten, maar dat is wat saai, want de tempeh heeft dan namelijk een erg neutrale smaak. Doordat tempeh andere smaken wel goed opneemt, is het goed geschikt als ingrediënt in veel maaltijden.

Gochujang

Gochujang is een ingrediënt voor de liefhebbers van pittig eten. Het is een saus die vaak wordt omschreven als zoet-pittig. Het is onder andere lekker in soep en word vaak gebruikt met rijstgerechten. Het komt oorspronkelijk uit Korea en word voor erg veel gebruikt in de Koreaanse keuken. In de Familiebox wordt de saus gebruikt voor de Koreaanse bibimbap.

Halloumi

Halloumi heeft een zoutige smaak en zit qua smaak en structuur tussen mozzarella en feta in. Het zit vol met eiwitten en is daarom ideaal als vleesvervanger. Het bijzondere aan deze kaas is dat hij, in tegenstelling tot andere kazen, niet smelt. Je zou het rauw kunnen eten, maar de halloumi grillen of bakken is vinden de meeste mensen lekkerder. In een recept van de Familiebox wordt de halloumi onder andere gebruikt in de halloumi salade met parelcouscous.

Cavolo nero (Palmkool)

De cavolo nero wordt ook wel een palmkool genoemd, dit omdat hij ook wel lijkt op een kleine palmboom, en is familie van de boerenkool. Cavolo nero is in tegenstelling tot boerenkool wat voller van smaak. Het is een typische wintergroente en zit vol met vitaminen om de winter door te komen.

Koolrabi

Koolraap of koolrabi? Het lijkt erg op elkaar, toch zijn het twee verschillende ingrediënten met ieder zijn eigen toevoeging. Een van de verschillen is dat de koolrabi boven de grond groeit terwijl de koolraap onder de grond groeit. De koolrabi heeft een zachte en zoete smaak en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Gekookte koolrabi smaakt naar bloemkool alleen net iets pittiger. Rauw smaakt het meer selderij-achtig. Koolrabi wordt bij de maaltijdboxen vaak gebruikt in heerlijke salades of stamppotten.