Zout in maaltijdboxen

Summary:

Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking eet te veel zout per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram en vrouwen 7,5 gram per dag, terwijl er maximaal 6 gram wordt aangeraden. Het is geen hogere wiskunde om te snappen dat dit te veel is, Maar hoe zit het eigenlijk met zout in maaltijdboxen?

Functies

We kunnen niet zonder zout, want dit is de belangrijkste bron van natrium. Natrium is op zijn plaats weer belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en het zorgt ervoor dat je spieren- en zenuwcellen goed kunnen werken.
Naast lichamelijke functies zorgt zout voor smaak, structuur en houdbaarheid van voedingsmiddelen.

Gezondheidseffecten

Helaas is te veel zout niet gezond. Te veel zout kan zorgen voor een te hoge bloeddruk en het is slecht voor je nieren. Daarom wordt aangeraden niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Tegenwoordig krijg je snel te veel dan te weinig binnen, omdat zout bijna overal aan is toegevoegd. Zelfs in producten waarvan je niet verwacht. Een paar producten steken er met kop en schouder bovenuit:

Vleeswaren

– Kaas

– Snacks

– Kant-en-klaarmaaltijd 

– pakjes van Knorr en Maggi of zakjes met kruidenmix

Zout in maaltijdboxen

Kant-en-klaar is natuurlijk supermakkelijk en lekker snel, maar dat kan ook op een andere en gezondere manier, bijvoorbeeld door een maaltijdbox. Er wordt in maaltijdboxen namelijk geen gebruik gemaakt van pakjes en zakjes met hoge zout gehaltes. Dit is ook niet nodig, omdat er met een maaltijdbox met verse ingrediënten wordt gekookt. Door gebruik te maken van verse groente en verse of gedroogde kruiden wordt de maaltijdbox op smaak gebracht zonder gebruikmaking van zout. Bovendien is het vers en hoeft er geen zout toegevoegd te worden om de houdbaarheid te verhogen en dat proef je! Wil je toch wat meer zout toevoegen aan je maaltijd? Dan kun je dit zelf toevoegen en houd je het heft in eigen handen.