Bewust duurzaam eten met maaltijdboxen

Summary:

Duurzaam leven word voor iedereen steeds belangrijker. Lees hier hoe maaltijdboxen jou kunnen helpen met Duurzaam eten!

Duurzaam eten met een maaltijdbox

We zijn ons steeds bewuster welke impact duurzaam eten kan hebben op mensen, dieren en de natuur. De Gezondheidsraad geeft al vanaf 2015 het advies in de Schijf van Vijf om minder vlees en meer plantaardig te eten. Misschien ben je verknocht aan je stukje vlees bij de maaltijd en wil je deze niet opgeven. Gelukkig zijn er dan ook genoeg andere mogelijkheden om duurzamere keuzes te maken.

Seizoensgebonden maaltijdboxen

De allereerst, maar niet onbelangrijke stap is seizoensgebonden te eten. Elk seizoen levert zijn eigen producten, omdat de natuur weet welke producten dat specifieke seizoen het beste voor je zijn. Waar de groente en fruit buiten het seizoen soms uit verre landen moet komen is het nu dicht bij huis vaak in overvloed. Dit scheelt een hoop CO2 uitstoot en transportkosten waardoor de prijs lager is dan buiten het seizoen. Naast dat het goed is voor het milieu en je lichaam is het dus ook nog fijn voor de portemonnee. Deze bijzondere groentes zijn er in de herfst te krijgen. Heb je inspiratie nodig voor het koken met seizoen producten? Maaltijdboxen zoals De Familiebox, Veganbox, HelloFresh of De Krat kunnen je hierbij helpen.

Minder verspilling met een maaltijdbox

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat is natuurlijk erg onnodig. Er zijn zoveel manieren om hier verbetering in aan te brengen, want ook hierbij geld dat duurzaam voor het milieu, ook duurzaam voor de portemonnee is. Als dat ongebruikte eten nu wel wordt gebruikt hoeft er geen nieuw eten te komen. Maaltijden afmeten, overgebleven dingen invriezen of aan de buurman geven het kan allemaal. Vind je dit lastig? Ook hierin kunnen maaltijdboxen helpen, omdat ze een recept aanleveren met precies de juiste ingrediënten en hoeveelheden. Tip: vaak heb je bij gerechten van 2 personen halve groentes nodig. Maak van de overige groente een soep of bestel de maaltijd van 4 personen, zodat je twee extra porties in de vriezer kunt bewaren voor een andere keer.

Biologische maaltijdboxen

Ekomenu100% biologisch
De KratGrotendeels biologisch
De FamilieboxBiologisch wanneer mogelijk
De VeganboxBiologisch wanneer mogelijk
Hello FreshBiologisch wanneer mogelijk
Marley SpoonBiologisch wanneer mogelijk

De maaltijdbox van Ekomenu bestaat uit producten die 100% biologisch zijn. Ook is er keuze uit een persoonlijk menu, bijvoorbeeld een koolhydraatarme maaltijdbox of een vegan maaltijdbox. Alle producten bij Ekomenu zijn zonder kunstmatige toevoegingen, e-nummers en bestrijdingsmiddelen én van goede kwaliteit.

De Krat

Hier bestel je maaltijdboxen met eerlijke, biologische en gevarieerde producten. De maaltijdbox van De Krat is bijna volledig biologisch (maar niet voor 100%). De Krat maaltijdboxen bevatten mooie seizoensproducten die in Nederland te krijgen zijn. Ze kopen bij De Krat ook direct in bij de boer of producent en proberen zich op deze manier in te zetten voor een betere, duurzame wereld. De Krat is bijvoorbeeld een van de meest duurzame aanbieders en werkt voornamelijk samen met lokale boeren en telers. Toch is deze box niet biologisch.

De Familiebox

De Familiebox heeft het Eko-keurmerk niet als doel, want zijn eerlijke, lokale producten niet duurzamer dan biologische producten uit verre landen?

  • Groente: de groente die in de maaltijdbox van De Familiebox zitten zin seizoensgebonden en komen bij voorkeur van Hollandse boeren vandaan. Echter kunnen niet alle groente en vruchten in Nederland worden verbouwd en worden deze wel geïmporteerd.
  • Granen: de volkoren pasta’s van De Familiebox zijn van het merk: La Bio Idea. Deze zijn dus altijd biologisch ook bij andere granen wordt bi voorkeur voor een biologisch merk gekozen, maar dit is niet altijd mogelijk.
  • Vlees: Het vlees komt van leverancier Fresh Meat Company. Dit bedrijf levert grotendeel biologisch vlees aan en dit wordt dan ook in de maaltijdbox gebruik. Je kunt er dus vanuit gaan dat de dieren een fijn leven hebben gehad.

De Veganbox

De Veganbox heeft enkel 100% plantaardige gerechten. Omdat er in deze maaltijden geen vlees of dierlijke producten voorkomt is het op zichzelf al een duurzame box, want minder vlees betekend minder CO2 uitstoot. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van seizoen groente en komen deze van Nederlandse boeren.

Hello Fresh

Hello Fresh is geen biologische box, omdat zij de transparantie vooropstellen. Ook zij geven de voorkeur aan eerlijk en lokaal boven het Eko-keurmerk. Omdat Hello Fresh eigen bezorgers heeft kun je de kartonnen doos waarin de maaltijen geleverd worden weer aan de bezorger meegeven, zodat deze weer gerecycled worden. 

Marley Spoon

Ook Marley Spoon kiest waar mogelijk is voor duurzame producten, want ook dit zij vinden duurzaamheid belangrijk. Ze werken bij voorkeur met familiebedrijven die ze vertrouwen. De menu’s veranderen met het seizoen mee en de meeste ingrediënten komen uit Europa en er is extra focus op eiwitten, vers fruit en groente. Wanneer een box niet bezorgd kan worden doneert Marley Spoon deze, waar mogelijk, aan lokale voedselbanken.

Duurzame verpakkingen van een maaltijdbox

In de box vind je daarom veel kaftpapier (dit is het bruine papier dat bij het oude papier mag). Soms wordt er wel gekozen voor plastic zodat producten langer houdbaar blijven en er weer minder voedselverspilling is.