Eenvoudige prei recepten, breng de lente op je bord!

Summary:

Prei recepten zijn het hele jaar door te maken! Bekijk hier de lekkerste prei recepten die je kan vinden in maaltijdboxen en bestel ze met de beste korting!

Zo’n lange witte steel met groene blad uitschieters, we noemen het prei! Het maakt niet uit of het hoogzomer is of hartje winter, Prei recepten zijn het hele jaar door te maken. Dit komt omdat de prei het hele jaar door verkrijgbaar is. Dit zorgt voor leuke recepten met de prei voor ieder seizoen. In plaats van winterse verwarmde ovenschotels kunnen we de prei nu verwachten in heerlijke lente recepten zoals frisse pasta’s en quiches.

Wat is prei?

De prei is een groente. En behoort tot de uien familie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. Prei smaakt zoeter dan ui, vooral na het koken proef je dit, maar toch blijft het een lichte uiensmaak houden, met een zachte bite. Er zijn 2 soorten prei: winterprei en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger dan de zomerprei. Het witte deel van de prei groeit onder de grond. Het groene deel is wat taaier en heeft een minder sterke smaak dan het witte deel, maar wil je toch voor het lekkerste deel gaan van de prei, dan moet je aan de onderkant zijn!

Hoe bewaar je prei?

Gesneden (kant-en-klare) verse prei, kun je slechts 1 dag gekoeld bewaren. Daarna gaat de prei schimmelen en zuur ruiken. In de koelkast kun je een niet gesneden verse prei 3 tot 4 weken bewaren (in de groente la en afgedekt). Een verse, ongewassen prei kun je langer bewaren, maar dan niet in de koelkast. Je kunt de prei dan het beste bewaren in een bak potgrond met de wortels er nog aan.

Verschillende bereidingswijze

Je kan prei op verschillende manieren bereiden namelijk: koken, bakken, stoven, grillen of een heerlijke ovenschotel mee maken. Daarnaast kun je prei ook rauw eten alleen wordt dit minder snel gedaan.

Waarom zijn prei recepten gezond?

Prei is supergezond door vele vezels, voedingstoffen en weinig calorieën die het bevat. Een portie van 100 gram gekookte prei bevat slecht 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevat prei toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A) belangrijk voor gezichtsvermogen. Verder bevat de prei vitaminen K dat bijdraagt aan de gezondheid van het hart. Prei is ook rijk aan vitamine C, wat de gezondheid van het immuunsysteem, ijzeropname en collageen productie bevordert. Tot slot bevatten ze kleine hoeveelheden vitamine B6, koper, ijzer en foliumzuur

De gezondheidsvoordelen op een rijtje

  • Het is een hydraterende groente en voorkomt huidproblemen
  • Helpt bij gewichtsverlies en stimuleert de spijsvertering
  • Goed voor de bloedvaten
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Bevordert een goed zicht
  • Helpt diabetes type 2 onder controle te houden

5 heerlijke prei recepten uit verschillende maaltijdboxen

Je zal nu vast wel genoeg gelezen hebben over wat de prei in houd. Hier hebben we een lijstje met 5 heerlijke prei recepten die je in maaltijdboxen zoals Hellofresh, de Familiebox, Marley Spoon, Ekomenu, etc. terug kan vinden!

1. Risotto van prei en palmkool
2. Vis met prei uit de oven
3. Gesmoorde prei met feta, eieren en ciabatta
4. Heekfilet met prei en aardappelschijfjes
5. Venkel-preisoep met breekbrood

Maaltijdboxen vergelijken?

Wil jij de bovenstaande recepten proberen. Vergelijk dan hier welke maaltijdbox bij jou past en bestel jou favoriete recepten van het weekmenu met de beste korting!