Eiwitten, hoe krijg ik ze het beste binnen?

Summary:

Eiwitten, je hoort er genoeg over en misschien heb je nu gelijk het beeld van een bodybuilder met een ‘’proteineshake’’ in je hoofd. Nou, we snappen dat niet iedereen zich hierin kan herkennen. Toch zijn eiwitten wel van belang voor iedereen. Vandaag zullen we uitleggen waarom en hoe je genoeg eiwitten binnen kan krijgen zonder proteineshakes of eiwitrepen.

Functie

Een groot gedeelte van ons lichaam bestaat uit eiwitten. Vooral je haar, huid, nagels en spieren bestaan uit eiwit. Vooral na het sporten is het dus belangrijk genoeg eiwitten te eten om je spieren te helpen herstellen.

Naast dat eiwitten je lichaam herstelt, heeft het nog meer functies in je lichaam. Ze zijn van belang bij veel processen in het lichaam. Zo helpen ze bij de spijsvertering om energie uit je eten te halen en de bloedsuiker te reguleren. Ook helpen ze bij het afweersysteem, want ook de antistoffen in het lichaam bestaan uit eiwitten. Zeker nu het kouder wordt is het dus belangrijk dat je genoeg binnen krijgt om te voorkomen dat je ziek wordt of sneller te herstellen van een griepje.

Hoeveelheid

Je weet nu dat eiwitten heel veel dingen regelen in je lichaam, maar hoeveel eiwitten heb je per dag nu eigenlijk nodig? De richtlijn is dat je 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig hebt. Hierbij doe je dus 0,8 keer je gewicht. Dan weet je hoeveel eiwit je nodig hebt op een dag! De hoeveelheid eiwit die een persoon nodig heeft kan variëren. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren, waarvan er 13 door je lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en 9 enkel via voeding binnen kunnen komen.

Eiwitbronnen

Dan hoor ik je denken… hoe kom ik dan aan genoeg eiwitten? Eiwitten zitten voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren. Maar ook plantaardige bronnen, zoals bonen, linzen en noten bevatten eiwitten.

Pasta met linzen en walnoten

Eiwitten in maaltijdboxen

Maaltijdboxen kunnen je niet alleen helpen voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar ook genoeg verschillende soorten. Vooral voor veganisten is dit een grote uitkomst, omdat er aandacht is besteed om alle essentiële aminozuren in de maaltijden te verwerken. Zo is er de Veganbox een maaltijdbox met enkel plantaardige ingrediënten.

Heb je toch liever vlees bij je avondmaaltijd? Dat is ook een goede keuze, want dierlijke bronnen bevatten alle aminozuren en is het vaak gemakkelijker om genoeg eiwitten binnen te krijgen. De FamilieboxHello FreshMarley Spoon en De Krat zijn maaltijdboxen met verschillende dierlijke eiwitten.