Thuis benodigdheden
Maaltijdboxen leveren zoveel mogelijk producten in de maaltijdbox. Zo word je voorzien van vlees, vis, peulvruchten, noten, koolhydraatproducten, verse groente/fruit en gedroogde of verse kruiden. Verder zijn de maaltijden zo opgesteld dat ze in een keuken met basis keukengerei kunnen worden gemaakt. Er wordt dus niet verwacht dat je Quooker, complexe oven, enorme kruidenvoorraad of de nieuwste keukensnufjes hebt. Daarnaast staat er vaak bij het recept welk keukengerei je nodig hebt voor de bereiding.
Keukengerei
De volgende spullen zijn handig in huis te hebben bij het bereiden van een maaltijdbox:
– Snijplank: 2 verschillende wanneer je gebruik maakt van rauw vlees. Bij De Veganbox, Greenchef of andere vegetarische box is 1 snijplank voldoende.
– Messen: Ten eerste een scherp groente mes. Een broodmes voor het snijden van de broden. Een vleesmes wanneer je hier gebruik van maakt. En ten slotte maar niet geheel onbelangrijk een aardappelschilmesje.
– Kookpan met deksel: De deksel is belangrijk, omdat de kooktijd met of zonder deksel erg varieert. Soms is het handig om er meer dan een te hebben, maar je kunt de ingrediënten ook een voor een koken.
– Koekenpan: Ook hier kun je de ingrediënten een voor een in bakken.
– Een oven: Een standaard oven zonder snuisteren volstaat. Gebruik van magnetron wordt eigenlijk nooit gevraagd.
– Een schaal om in te mengen en een blikopener zijn ook belangrijk.
– Bakpapier en aluminiumfolie zijn ook een must wanneer je een oven recept hebt en je de schoonmaaktijd wilt beperken.
– Staafmixer/handmixer/ keukenmachine
– En ten slotte een fornuis met afzuigkap is natuurlijk onmisbaar
Kruiden en sauzen
Echter zijn sommige dingen zo vanzelfsprekend dat er verwacht wordt dat je deze zelf in huis hebt. Ook duurzaamheid speelt hier een belangrijke rol in. Als er in de duizenden maaltijdboxen allemaal een zakje peper en zout moet en een bekertje olijfolie zal dit zoveel onnodige, extra verpakking opleveren. Naast de maaltijdbox worden de volgende producten regelmatig gevraagd zelf toe te voegen:
– Olijfolie
– Peper en zout
– Sojasaus
– Ketjap
– Witte wijnazijn; deze kun je in sommige gevallen ook vervangen door ander soort azijn
– (Plantaardige) melk
– Sriracha: Dit kun je ook vervangen door snufje chilipoeder of -vlokken
– Maizena/bloem: wordt gebruikt om ingrediënten te binden, zodat het een geheel wordt
– Tahin (bij vegetarische boxen): deze sesampasta wordt regelmatig gebruikt voor een dressing