Wat zijn de beste maaltijdboxen van Nederland?

Summary:

Benieuwd wat de beste maaltijdboxen van Nederland zijn? We hebben het voor je uitgezocht en zijn tot een top 5 gekomen!

Top 5 beste maaltijdboxen

Op de vraag welke maaltijdbox het beste is hebben wij natuurlijk geen antwoord. Dat is namelijk compleet afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Na de opkomst van HelloFresh in Nederland volgden in een ramp tempo andere aanbieders zoals Marley Spoon, Familiebox en meer specifieke maaltijdboxen als Ekomenu. In dit artikel zetten we de 5 beste maaltijdboxen op een rij. 

De markt van maaltijdboxen is sinds de oprichting van HelloFresh in 2011 een stuk volwassener geworden. We kunnen dan ook stellen dat elke maaltijdbox in de basis goed is. Alle grote aanbieders bieden een professionele box met daarin producten van goede tot uitstekende kwaliteit, en duidelijke en gemakkelijke recepten. Er zijn echter wel belangrijke verschillen te noemen. De ene box wordt gevuld met verse ingrediënten, terwijl de andere box juist meer focus legt op de keuze in recepten. In deze complete keuzegids vind jij de beste maaltijdbox van 2021 die aansluit bij jouw individuele wensen.

Best beoordeelde maaltijdboxen van 2021

De criteria die zijn meegenomen voor de totstandkoming van de top 5 beste maaltijdboxen zijn als volgt: kosten, aantal personen, aantal recepten, gebruiksgemak, persoonlijkheid en bezorging. Door kritisch te kijken naar deze 6 criteria is een top-5 beste maaltijdboxen opgesteld. Hieronder vind je het volledige overzicht. Wil je meer lezen over de verschillende aanbieders? Klik dan op onderstaande linkjes. Wil je weten wat de goedkoopste maaltijdboxen zijn? Je leest het hier.

Best beoordeelde maaltijdboxen van 2021

De criteria die zijn meegenomen voor de totstandkoming van de top 5 beste maaltijdboxen zijn als volgt: kosten, aantal personen, aantal recepten, gebruiksgemak, persoonlijkheid en bezorging. Door kritisch te kijken naar deze 6 criteria is een top-5 beste maaltijdboxen opgesteld. Hieronder vind je het volledige overzicht. Wil je meer lezen over de verschillende aanbieders? Klik dan op onderstaande linkjes. Wil je weten wat de goedkoopste maaltijdboxen zijn? Je leest het hier.

1. Familiebox 

2. HelloFresh 

3. Marley Spoon 

4. De Krat 

5. Ekomenu

Familiebox: de maaltijdbox voor het hele gezin

Familiebox staat op nummer 1 in de top 5 beste maaltijdboxen. Deze maaltijdbox richt zich op het hele gezin, wat direct ook het onderscheidende vermogen is van deze maaltijdbox. Je kiest bij deze maaltijdbox elke week uit inspirerende en gezonde gerechten die smaakvol zijn door eenvoud en kwaliteit. De gerechten bestaan uit extra groenten (goed voor de kids dus!) en staan binnen een handomdraai op tafel. 

Kosten: €42,50 voor 2 personen en 3 maaltijden. 

Aantal personen: Voor 2 personen, 3-4 personen of 4-5 personen. 

Aantal recepten: Bij Familiebox kies je wekelijks uit 12 gerechten, waarvan er standaard vier vegetarisch zijn. Daarnaast kun je speciaal kiezen uit toppers voor de kinderen. Deze gerechten bestaan uit extra groenten en zijn snel klaar. Benieuwd naar de 12 recepten van deze week?

Gebruiksgemak: Bij Familiebox plan je eenvoudig je wekelijkse menu via je persoonlijke account. Hier kun je gemakkelijk alle gerechten bekijken en je Familieboxen beheren. Boxen kan je tot wel 6 weken vooruit plannen! 

Je ontvangt altijd handige receptenkaarten, waarop de hoeveelheden voor de ingrediënten beschreven staan. Veel van de ingrediënten van Familiebox zijn afkomstig van lokale (biologische) leveranciers. Met de Familiebox eet je dus niet alleen lekker, je draagt ook je steentje bij aan het milieu. 

Persoonlijkheid: Familiebox is de perfecte maaltijdbox voor het hele gezin. Wekelijks kies je uit 12 lekkere gerechten, waarvan er vier vegetarisch zijn. De gerechten zijn super kindvriendelijk en bestaan altijd uit meer dan 200 gram groente. Daarnaast is er keuze uit variërende vlees- en vissoorten. Verder kun je speciaal kiezen voor heerlijke kids toppers, supersnelle gerechten, premium gerechten en gerechten met extra groenten. Ben je vegan? Ook hier heeft Familiebox gerechten voor! De boxen zijn rijk gevuld. De hoeveelheden van de 3-persoonsbox zijn ook genoeg voor 2 volwassenen en 2 kinderen. 

Bij Familiebox kun je ook voor slechts €10,- een fruittas toevoegen aan je bestelling. Bestaande uit circa 4 kg. aan fruit. 

Bezorging: Je kunt bij Familiebox (afhankelijk waar je woont) kiezen tussen een levering op zondag- of maandagavond. De verse ingrediënten worden gekoeld bij je thuisbezorgd. In de middag op de dag van levering krijg je een nauwkeurige tijdsindicatie doorgestuurd zodat je niet de hele avond zit te wachten. 

HelloFresh: optimaal gebruiksgemak

HelloFresh is de bekendste maaltijdbox van Nederland, en misschien zelfs wel van de wereld. Het bedrijf werkt samen met bekende influencers waardoor het bedrijf echt een sterrenstatus onder de maaltijdboxen heeft bereikt. Het bedrijf heeft het in de beginjaren lastig gehad, maar inmiddels is HelloFresh uitgegroeid tot een zeer professionele organisatie. Dit maakt dat HelloFresh een verdiende 2e plek verdiend in de top 5 beste maaltijdboxen. 

Kosten: €40,95 voor 2 personen en 3 gerechten.

Aantal personen: Voor 1 t/m 6 personen. 

Aantal gerechten: Bij HelloFresh kies je wekelijks uit 14 recepten. De recepten van HelloFresh zijn een uitstekende mix, voor ieder wat wils. Wel komen bepaalde recepten regelmatig terug. Ook zijn de dieet-mogelijkheden beperkt. 

Gebruiksgemak: Het gebruiksgemak is het punt waarop HelloFresh het best scoort. Het bestellen van een box is eenvoudig, je past het aantal maaltijden en personen makkelijk wekelijks aan, je kunt je boxen vooruit plannen, je kiest gemakkelijk je eigen bezorgmomenten en je kunt de bezorger live-volgen. Al deze punten zorgen voor de fantastische gebruikerservaring van HelloFresh. 

Persoonlijkheid: De maaltijdboxen van HelloFresh sluiten goed aan bij individuele wensen. Je kiest wekelijks uit 14 recepten verspreid over 4 categorieën: vlees, vis & veggie, veggie, familie en lekker snel. De vlees, vis & veggie gerechten bestaan uit de populairste recepten, gevarieerd en met een twist, vis, vlees en vegetarisch. De categorie veggie bestaat uit gevarieerde en verrassende recepten zonder vlees en vis, met o.a. groenten, noten en zuivel. De recepten in de categorie familie zijn toegankelijk voor het hele gezin. Het zijn gerechten met vis, vlees en vegetarische gerechten. De gerechten die te vinden zijn in de categorie ‘’lekker snel’’ zijn makkelijk en klaar binnen 20-25 minuten. Bekijk hier alle recepten van HelloFresh. 

Bezorging: HelloFresh maakt gebruik van haar eigen bezorgservice. Je kunt dan ook zelf de gewenste dagen en tijdstippen kiezen waarop de HelloFresh bezorger jouw maaltijdbox komt bezorgen. Dit zorgt er overigens ook voor dat de bezorging erg nauwkeurig is en je de bezorger live kunt volgen. 

Marley Spoon: de creatieve maaltijdbox

Marley Spoon positioneert zichzelf als creatieve maaltijdbox. Wekelijks kies je uit 30 verschillende creatieve gerechten. Veel gerechten staan binnen 30 minuten op tafel. Dit maakt dat Marley Spoon op plek 3 van beste maaltijdboxen staat. 

Kosten: €41,95 voor 2 personen en 3 gerechten. 

Aantal personen: 2 personen, 3-4 personen. Deze maaltijdbox biedt helaas geen boxen aan voor 1 persoon, of voor 5 personen of meer.

Aantal gerechten: Wekelijks 30 nieuwe recepten. 

Gebruiksgemak: Marley Spoon biedt een eenvoudige website. Daarnaast is er ook een handige app waarmee je gemakkelijk jouw lidmaatschap kunt beheren. Ben je een weekje op vakantie? Geen probleem, je kunt tot 6 dagen van te voren de bezorgdatum van jouw maaltijdbox aanpassen, overslaan of pauzeren. Ook kun je tot wel 8 weken vooruit plannen. Deze nummer 3 beste maaltijdbox heeft echter ruime bezorgtijdstippen waardoor klanten soms erg lang moeten wachten op hun maaltijdbox. 

Persoonlijkheid: Marley Spoon biedt wekelijks een ruime keuze in recepten (30 per week). Er is voor ieder wat wils, zonder dat het saai wordt. Marley Spoon biedt maaltijdboxen aan in 5 verschillende categorieën, namelijk: vegetarisch, vlees- en vis, snel en simpel, kindvriendelijk en gezond. Je kiest wekelijks uit nieuwe recepten, zo kook je alleen wat jij lekker vind. 

Daarnaast kun je kiezen uit verschillende fruit- en wijnboxen. Voor slechts €13,90 kun je 3,5 kg aan fruit toevoegen bij jouw maaltijdbox van Marley Spoon. De fruitbox bestaat uit een mooie mix van seizoens- en exotisch fruit, heerlijk voor smoothies, ontbijt of als tussendoortje. Zo heb je altijd genoeg fruit in huis.

Bezorging: De bezorging van de maaltijdboxen van Marley Spoon is gratis. Je kunt kiezen uit 5 verschillende bezorgdagen met ruime tijdvensters. Ze werken niet met hun eigen bezorgservice maar werken met 3 bezorgpartners: PostNL, UPS en Leen Menken. Er zijn regelmatig klachten over de bezorgservice van PostNL. 

De Krat: de duurzame maaltijdbox

De maaltijdboxen van de Krat zitten vol met biologische groenten en heerlijke extra’s. Kies uit 4 verschillende kratten en ontvang elke week 3 heerlijke gerechten. Met de maaltijdbox van de Krat ontdek je nieuwe smaken en een nieuwe manier van koken. De Krat is voor het hele gezin. 

Kosten: €42,- voor 2 personen en 3 maaltijden. 

Aantal personen: 2, 3 of 4 personen. 

Aantal gerechten: Elke week bestaat de maaltijdbox van de Krat uit 3 gerechten. 

Gebruiksgemak: De Krat biedt een eenvoudig bestelproces. De website is erg overzichtelijk en duidelijk, je kunt hierop alle informatie vinden. Aan een maaltijdbox van de Krat zit je niet gelijk vast, je kunt de Krat zelfs uitproberen. De leveringen van deze maaltijdbox vinden plaats op vaste tijdstippen in de week. Je bepaalt zelf wanneer jij wilt dat jouw krat wordt geleverd. Bij elke maaltijdbox wordt een receptenboekje meegeleverd dat een handig overzicht biedt van alle ingrediënten.

De gerechten van de Krat zijn niet aan te raden aan de beginnende kok. Deze maaltijdbox is echt aan te raden aan mensen die erg van koken houden en nieuwe smaken willen ontdekken. Ook qua bereidingstijd scoort deze maaltijdbox minder goed dan de maaltijdboxen van bijvoorbeeld Familiebox en HelloFresh. Je staat al gauw een uur in de keuken. 

Persoonlijkheid: De Krat biedt voornamelijk voor de culinaire liefhebber en enthousiaste kok voldoening. De smaak van de gerechten is goed en je leert nieuwe kookmethoden. De Krat staat bovendien bekend als de duurzame maaltijdbox. De Krat kookt altijd met de seizoenen mee, zodat groenten niet onnodig de wereld over hoeven te vliegen. De Krat leert haar klanten bovendien (nog meer) over duurzaamheid, gezond en gevarieerd koken, local for local en seizoensproducten. Meer weten over de leveranciers van de Krat? Je leest het hier. 

Bezorging: De Krat werkt voor de bezorging van haar maaltijdboxen samen met een kwalitatieve leverancier die de producten netjes bij je thuisbezorgd. De boxen worden netjes koel geleverd waardoor de ingrediënten erg vers zijn. Niet alle ingrediënten zijn overigens terug te vinden in de Krat. Voordat de maaltijdbox geleverd wordt krijg je een mail met alles wat je van te voren nog moet kopen. Dat is dan ook meteen de reden dat de Krat op plek 4 terug te vinden is in de lijst van beste maaltijdboxen. Je ritje naar de supermarkt wordt je met deze maaltijdbox namelijk niet bespaard. 

Ekomenu: de biologische maaltijdbox

Ekomenu kennen we als de gezonde en 100% biologische maaltijdbox. Deze maaltijdbox vertegenwoordigd maar liefst 13 leefstijlen, zoals vegan, koolhydraatbewust, gluten- en lactosevrij en biedt wekelijks meer dan 20 recepten. 

Kosten: €42,99 voor 2 personen en 3 gerechten. 

Aantal personen: 1 t/m 4. 

Aantal gerechten: Ekomenu biedt wekelijks ruim 20 gerechten. 

Gebruiksgemak: Bij Ekomenu draait alles om het Persoonlijke Menu. Kies voor de recepten die passen bij jouw levensstijl. Het beheren van je abonnement doe je via de website van Ekomenu in je persoonlijke account. Ekomenu heeft geen app. 

Persoonlijkheid: Bij Ekomenu kies je uit maar liefst 13 verschillende levensstijlen. Dat is meer dan alle andere maaltijdboxen die ik dit artikel zijn genoemd. Kies voor een vegan maaltijdbox, voor lactosevrij, een zwangerschaps maaltijdbox en nog veel meer. Vrijwel iedereen kan bij Ekomenu terecht. Het zal je niet verbazen dat Ekomenu op het gebied van persoonlijkheid de maximale score behaald. Bovendien kun je uit ruim 20 recepten per week kiezen, samen met Marley Spoon is Ekomenu daarin koploper. Naast de maaltijdboxen kun je ook groente-, fruit- en soeppakketten bestellen. 

Bezorging: Het bezorgen van jouw Ekomenu maaltijdbox wordt gedaan op vrijdagavond, zaterdagochtend of op maandagavond. Op de avonden ligt de tijd meestal tussen 16.30 en 21.30 en op de zaterdagochtend vanaf 7.30 tot 13.30. De bezorging gebeurd met PostNL. 

Is bezorging voor jou geen optie? Dan kun je je maaltijdbox ook ophalen bij een Ekoplaza winkel bij jouw in de buurt. Dit kan op zaterdag, zondag of dinsdag.